Tuesday, November 10, 2015

COLMAR TROPICALE

Akhirnya tercapai juga hajat nak pergi ke sini... sejam setengah dari rumah, kami sampai di Colmar Tropicale. Terletak di Bukit Tinggi, Bentong . Perjalanan naik ke sini tidaklah seteruk ke Cameron Highland yang sangat berliku dengan selekoh yang tajam. Jaraknya pula lebih dekat. 
Entrance fee untuk masuk ke Colmar Tropicale ni ialah dewasa RM 13 dan kids RM8.

tempat parking kereta

dikenali juga sebagai french Village






feeling di oversea....




keunikkan bangunan di sini bercirikan perkampungan di negara France






The Chateau Spa & Organis Wellness Resort


Hampie sejam di Colmar Tropicale, kami beralih pulak ke Japanese Village...di kawasan yang sama di  Bukit Tinggi, cuma kami perlu memandu naik ke atas lagi.

Dah sampai, kena naik 88 anak tangga pulak

Dah lewat petang, bahang sejuk mula terasa






Japanese garden








Lewat petang kami pun balik, Insha Allah lain kali pasti akan datang lagi..jadi pemandu pelancong kepada adik beradik pulak yang sangat teruja melihat photo-photo yang kongsikan ini.

Taman Saujana Putrajaya

Cerita pagi minggu... semangat nak joging dengan suami dan anak-anak.... sambil-sambil snap sana dan sini.

Semngat pagi..

kwasan yang luas dan menjadi pilihan ramai untuk beriadah 

penat naik ni..


keletihan




Sunday, November 1, 2015

Hujung Minggu di Sungai Congkak

Sesetengah perkara itu tidak perlu dirancang , namun dengan izin Allah SWT, ia menjadi. Ini yang berlaku kelmarin. Bangun pagi aku mengajak seisi rumah mencari tempat mandi-manda di sekitar KL dan Selangor. Aku google satu demi satu dan tiba-tiba teringat tahun lepas, Alya ku pernah mengikuti rehlah di Sungai Congkak anjuran Kafa, bersama kawan-kawannya dan para pendidik kafa. 

Sungai Congkak terletak di Hulu Langat. Kira-kira 40 minit perjalanan dari Putrajaya . Kebetulan my nephew yang sedang bercuti ada di rumah dan my brother ada datang hujung minggu dari Sarawak so, plan mengejut pagi itu berjalan lancar.


Nak masuk kena bayar RM 1.05 dulu.

Air yang sangat sejuk

my brother yang ambik photo sebab dia tak nak join kami mandi.

muka happy mandi air sejuk

Sebelum masuk ke dalam, sempat berkenalan dengan Hitam, sejenis siamang .

malu atau  takut ???

Air mengalir deras.



my nephew amer

lagak ngeri

lagak ngeri lagi...


Air sungai mengalir dengan deras dari hulu. airnya agak cetek dan sesuai untuk kanak-kanak namun kena berhati-hati sebab di dalam sungai banyak batu yang besar, kecil dan licin.,
Kelibat ikan yang kecil  berenang-renang pun boleh kelihatan. 

Next time bila semua ahli keluarga berkumpul, boleh ajak mereka datang ke sini lagi. Lari dari kesibukkan kota . Suasana di sini sungguh menenangkan.


"Time spent with family is worth every second"