Friday, June 26, 2015

Kek Lapis Cikgu Kayah

Entri sebelum berbuka puasa.
Masak-masak dah siap... cuma tunggu masa nak berbuka puasa, so entri kali ni  jamu mata dengan kek lapis Sarawak. Siapa Cikgu Kayah.... She is my loving adik ipar..pandai buat kek orangnya. Inilah hasil tangan beliau... bestkan. So bulan puasa ni saya berkesempatan mempromosikan kek-kek lapis ni pada ipar-ipar dan bekas customer saya dulu. Ipar-ipar sebelah suami pulak promote kan kat kawan-kawan mereka..viral lah pulak..hehehe..Alhamdulillah, sambutan sangat menggalakkan...Gembiranya dapat membantu mempromosikan kek lapis  Sarawak yang original hasil tangan orang Sarawak ni.


Kek Lapis Pandan Cheese

Kek Lapis Idola... my feveret !

Dalam satu pack ada 6 jenis perisa.. memang sangat hot.

Terdiri daripada kek lapis oreo, choc cheese, India dn Idola. 

kek Lapis Oreo

Kek Lapis Cikgu Kayah...resepi istimewa dari Cikgu kayah..so yummy.

Kek Lapis Idola

kek Lapis India... dalamnya ada kepingan coklat cadbury

Kek Lapis masam manis

kek Lapis Chocolate Cheese

Kek Lapis Blueberry filling


Kek Lapis Blueberry filling Cheese

kek Lapis Peppermint rice

kek Lapis Red velvet Cheese

Kek Lapis Cindai

kek Lapis Strawberry




Kek Lapis Evergreen


Kek Lapis Horlick

Kek Lapis Purnama

kek Lapis Coco

kek Lapis Yam cheese

Combo 6 Hot

Combo 4 gold (sorry ....jgn ingat dlm kek ada gold pulak hihihi)


Cantik-cantik dan yang penting yummy-yummy semuanya.. Sapa-sapa nak order bolehlah contact beliau kat FACEBOOK : KEK LAPIS CIKGU KAYAH

sekali rasa mesti nak lagi... "nang nyaman bah"



Sunday, June 21, 2015

My Chocolate Moist Cake

Hari ke-4 Ramadhan

Pagi-pagi dah Akmal berbunyi...nak minta makan kek coklat. Padahal puasa...ni yang pelik..emmm. Kek coklat yang biasa saya buat di rumah ialah brownie. tapi hari ni terfikir nak buat choc moist cake so try cari dalam google. Alhamdulillah... ini lah hasilnya.

gula,susu cair,susu pekat dan minyak masak dipanas dengan api yang kecil . gaul sehingga adunan larut 

 4 biji  telur dipukul berasingan sehingga kembang. Kemudian baru masukan adunan yang pertama tadi. Diikuti tepung gandun,soda bikarbonat, baking powder dan serbuk koko. Bila semua sudah sebati, adunan boleh dikukus selama 1 jam setengah.

Ni untuk buat topping..gabungan susu cair dan coklat masakan dipanas dengan teknik double boiling.

sebelum tuang topping tu, pastikan kek sejuk terlebih dahulu


Tadaaa...

Alhamdulillah, hidangan untuk berbuka puasa bersama Akmal dan Asma. 

My first trial menjadi..Alhamdulillah..







Friday, June 19, 2015

Ramadhan Day 2 ....KFC

Kelmarin first day puasa, Akmal ikut sama berpuasa tpi balik dari sekolah terus minum air..lupa agaknya.. so mama bagi Akmal makan sajalah. Sempat lagi berjanji dengan Akmal, kalau Akmal dapat puasa sampai petang, mama bawa buka puasa kat KFC restoren feveret Akmal.
dan hari ini Akmal menguatkan hatinya puasa sampai ke petang...surprise !!
So mama kena tunaikan janji.

happy dapat menu kegemarannya...1 nasi dan 1 ketul ayam with ice lemon tea.

sedap jugak desert ni...first time try.
So proud of you Akmal !

Thursday, June 18, 2015

Ramadhan 1436H

SALAM RAMADHAN


Alhamdulillah, bertemu lagi dengan bulan yang mulia dan penuh keberkatan ini. Cuma kali ini hanya kami bertiga sahaja yang menyambutnya di rumah. Alya masih di sekolah, masih berperang dengan final exam gred 7 nya. En suami pulak masih outstation. In sha Allah akan kembali ke Malaysia pada awal bulan julai nanti.

Selamat Menunaikan Ibadah Puasa


Thursday, June 11, 2015

Family's Bowling Night

Sesekali keluar main bowling dengan ahli keluarga pun seronok juga...dengan telatah masing-masing yang mencuit hati..Happy bowling ya !



sempat selfie





Biskut Raya

Isnin lalu, jalan-jalan ke Sungai Besar, Kuala Selangor bersama adik ipar..2 jam perjalanan dari Putrajaya .Tujuannya nak pergi ke kilang biskut. Adik ipar dah sign up jadi agen jualan biskut mereka ni untuk jualan bulan puasa nanti..banyaklah biskut yang kami dapat rasa..sedap-sedap semua.yummy..so entri kali ni jamu mata dengan biskut raya je lah. hehehe











kemek

On the way nak balik petang tu..entah benda apa yang melayang dari hadapan dan menghentam kereta..so kemeklah sikit..takpelah, yang penting semua selamat.