Sunday, February 22, 2015

Melawat Tugu Negara & Muzium Polis


Sempena Cuti Tahun Baru Cina ni, adik dan keluarga yang menetap di Johor pun datang menziarahi kami sekeluarga semalam. Agenda hari ini, melawat ke Tugu Negara katanya. Lawatan kali pertama untuk adik tetapi kali kedua untuk saya...agak-agak 7 tahun yang lalu.  Anak saudara yang belajar di UNIKL Lumut pun ada bersama...The More The Merrier.


Bersama adik

Akmal with cousin, Infazah & AmerMy girl Asma

Selepas habis sessi melawat di tugu negara, kami beralih pula ke Muzium Polis. Pertama kali menjejak kaki di sini. Rasanya promosi untuk Muzium Polis ini agak kurang kerana pada musim cuti sekolah begini tidak begitu ramai pelawat datang.
Rasanya patut ada promosi yang hebat ...kerana di sinilah kita dan generasi akan datang tahu sejarah Polis di negara kita. Pengorbanan dan jasa mereka mengawal keamanan negara patut di sanjung tinggi.
Kami di beritahu ini adalah kepala seladang sebenar yang di awet. Seladang ini di tangkap kerana pernah membunuh Pesuruh jaya Polis Negeri-negeri melayu Bersekutu iaitu Kpten Harry Charles Syers.


Ketua Polis Negara yang Ketiga mati ditembak di dalam kereta ini.


Kisah Seladang pembunuh.


Tak sia-sia lawatan ke sini. Banyak pengetahuan tentang sejarah Polis yang kami perolehi. Anak-anak pun dapat didedahkan awal dengan sejarah begini.

Bolehlah masuk dalam list sebagai tempat "must go" jika datang ke Kuala Lumpur...
Very recommended.

Bye. See you in next entri.

No comments:

Post a Comment