Monday, January 16, 2012

Kerja-kerja Ubah Suai Rumah

Selamat pagi dan salam sejahtera. Pagi isnin yang cerah..namun putera bungsu tidak dapat ke sekolah.Demam lagi diiringi selsema dan batuk.Semoga cepat sembuh putera hati mama. Entri kali ini berkisar tentang ubahsuai rumah.Ubah suai yang memakan masa selama 2 bulan (harap-harap tak sampailah...) Bermula dari bulan Disember tahun lepas dan hingga ke hari ini.Kerja ubahsuai ini pada mulanya terpaksa ditangguhkan kerana terpaksa menunggu kelulusan dari pihak perbadanan Putrajaya.Walaupun ubah suai hanya melibatkan pecahan dan tambahan bahagian dalam rumah,namun permohonan beserta pelan baru mesti dipohon dari perbadanan putrajaya...Jika tidak, tuan rumah akan di kenakan denda yang tinggi.Jadi terpaksalah bersabar..... Bila suami sudah pergi kerja...terpaksalah saya berurusan dengan kontraktor.Segala pesanan dan tunjuk ajar dari suami tersayang saya kena ingat satu persatu.Semuanya tertulis dalam buku nota,dengan harapan semoga tidak lupa.

Sebelum kerja ubahsuai dijalankan
Laluan menuju ke ruang tamu...diapit oleh bilik untuk tetamu dan ruang dapur.
Ruang tamu bersebelahan dengan courtyard dalam rumah yang kami rasa tidak perlu ada di dalam rumah.Ruangan ini telah dipecah dan lantainya dinaikkan sama tinggi dengan lantai di atas tangga.
Ruang tamu
Family area...memandangkan courtyard di bahagian bawah sudah dipecah,jadi dinding kaca ini turut dipecah dan diganti dengan dinding batu dan ruang itu diletak lantai, menjadi sebahagian daripada master bedroom.
Salah satu ruang dalam masterbedroom yang amat sesuai diletakkan walk in wardrobe
Ruang dapur. Divider ditengah ini juga dibuang supaya ruang dapur menjadi lebih luas.
Pintu masuk ke dapur. Dinding sebelah kanan turut dibuang kerana saya mengimpikan konsep dapur terbuka. 


Kerja-kerja ubah suai
Courtyard yang sudah dipecah dindingnya.
Maid's room,guest's room dan dapur
Sibuk bekerja...
Tingkat atas sekali...attic room.
Family area yang sudah di buang dindingnya...kemudian akan diletak dinding batu

Ruang ini di lantai supaya master bedroom lebih luas.

Dinding dapur...di sini saya bercadang membina bar kaunter.

laluan menuju ke ruang tamu

Family area yang sudah didirikan dinding .Pintu Master bedroom turut dianjak ke depan  sedikit.

Ruang courtyard yang sudah diletak dilantai...InsyaAllah di sini saya bercadang  menjadikannya ruang  makan keluarga.

Lantai luar tingkat atas sekali, attic room sudah diletakkan tile..

Cornice sudah naik..kipas akan duduk di bawahnya.

Pilihan saya tile yang kecil untuk tempat dapur memasak.

kerja-kerja memasang tile sedang dijalankan

Dining area yang baru

Dapur dengan mozek berwarna hitam, tiang di tengah turut ditutup dengan  tile yang kecil.Ia adalah salah satu tiang utama di dalam  rumah dan ia tidak dapat dibuang.

Laluan menuju ke pintu keluar

pintu kaca berlipat digunakan untuk ruang luar attic room. Pintu ini asalnya berada di tingkat bawah,bahagian courtyard so untuk menjimatkan kos, ia boleh diguna semula di ruang attic ini.

Dalam minggu ini hanya kerja-kerja memasang siling,cat dan wiring yang akan dihabiskan.Saya percaya mereka yang pernah melalui pengalaman rumah diubah suai begini pasti tidak akan tenteram selagi rumah tidak siap.Hampir setiap saya kena melawat rumah..ala2 site engineer.Bimbang jika mereka ada melakukan kesilapan.Tapi saya bersyukur kerana kontarktor yang membuat rumah ini amat bertanggungjawab orangnya.Saya harap mereka dapat menyiapkan rumah itu kerana saya dan anak-anak mesti check out dari sernvice apartmen ini pada 10 februari depan.Semoga segalanya berjalan dengan lancar.