Friday, June 25, 2010

Uzar Ada di Miri...

Gembira tak terkata...itulah yang dapat saya rasa..apatah lagi suami yang peminat nombor satunya... Uzar ada di Miri. Kami tidak akan lepaskan peluang ini untuk bersamanya..moga banyak yang akan kami perolehi darinya...Terima Kasih Allah atas izinMu.Insya Allah jika berkesempatan merakam detik-detik itu, saya akan publishkan di entri kali ni.Masjid Darul Ehsan,Piasau, Miri.


26hb Jun 2010,bertempat di Masjid Darul Ehsan Piasau Miri, warga Miri amat bertuah kerana menerima kunjungan Ustaz Zaharuddin sekaligus sudi menyampaikan ceramah beliau yang bertajuk balasan kebaikan itu berkat.
Ceramah yang saya kira disampaikan secara santai diselang seli dengan cerita-cerita yang mencuit hati tapi disebalik cerita sudah pasti ada mesej, ada moral yang beliau hendak tekankan.Beliau menyentuh dari semua aspek kehidupan manusia.Apa yang hendak ditekankan di sini, kita sebagai hamba Allah seharusnya hidup berpandukan Al-Quran dan sunnah,barulah hidup itu mendapat kebahagiaan yang sebenar dan mendapat keberkatan dari Allah. Hidup mereka yang mendapat keberkatan Allah ini akan sentiasa bahagia, walau siapa pun mereka...kita selalu melihat orang yang berjawatan rendah, dengan family yang ramai dan kereta yang kecil, kita pasti beranggapan hidup mereka susah walhal mereka tidak merasa susah pun...kerana mereka mensyukuri rezeki yang mereka ada...kita orang luar pula yang memandai-mandai beranggapan begitu.tapi lain pula kisahnya kalau hidup tak mendapat berkat,walau sekaya mana pun anda,tetapi sentiasa runsing, bermuka masam dan tiada bahagia...


Sebenarnya amat banyak yang beliau sentuh yang melibatkan aurat wanita dan rumahtangga...tapi saya percaya anda pasti tahu kesimpulan ceritanya, hidup ini kena jalani dengan sebaik-baiknya dan berpandulah akan Al-Quran dan sunnah...InsyaAllah keberkatan itu akan diperolehi.

27hb Jun 2010.Jam 8 pagi. Bertempat di Pustaka Bahagian Miri.


Masih lagi bersama Uzar dalam programnya yang kedua dalam seminar yang bertajuk Formula Solat Sempurna.Dari sumber yang saya tahu sebenarnya Uzar ada program beberapa hari di brunei tetapi beliau telah sanggup datang ke Miri bila dijemput oleh pihak pengelola.Kesudian beliau untuk singgah di bandar Miri sekaligus menyampaikan ceramah dan berkongsi ilmu dengan kami di Miri amatlah dihargai.

Mengapa solat ?

-Solat amalan pertama yang dihisab.
-Solat asas kekuatan hubungan individu dengan Allah SWT.
-Solat asas kesempurnaan amalan yang lain.
-Solat yang terbaik adalah yang dilaksanakan dengan ilmu dan bukannya ikutan tanpa ilmu.
-Tanda keimanan penuh kepada baginda SAW adalah dengan mencontohinya.


Ustaz Zaharuddin sedang menyampaikan ceramahnya.

Perkongsian sebegini amat berguna untuk semua peserta demi memperbaiki dan mengindahkan lagi amalan solat ini .Biarpun agak kesuntukan masa,beliau cuba sedaya upaya menerangkan perihal perkara yang wajib dan sunat mengikut seperti amalan Rasulullah itu sendiri.Sessi soal jawab peserta dan Uzar agak "panas" sehinggakan moderator terpaksa menghentikan sessi tersebut kerana kesuntukan masa.Kedua puteriku pun ada bersama...

Namun begitu,saya agak sedikit kesal dengan sikap sesetengah peserta yang turut bercerita ketika Uzar memberi penerangan, kerana bagi saya sikap sebegini bukan sahaja mengganggu tumpuan hadirin yang lain malahan ia juga seperti tidak menghormati penceramah yang sedang berusaha menyampaikan ilmunya.Semoga di masa-masa akan datang tiada lagi perkara sebegini rupa berlaku.Untuk mendapat keberkatan ilmu,kita seharusnya menghormati insan yang sudi berkongsi ilmunya dengan kita.


Majlis berakhir pada jam 1 tengahari.Sebelum itu sempat juga saya sekeluarga merakamkan gambar kenangan bersama Ustaz Zaharuddin.Terima Kasih daun keladi,Kalau boleh datanglah ke bandar Miri lagi...


Akhirnya suamiku dapat juga bertemu secara live dengan Uzar.