Friday, April 30, 2010

KASIH IBU


Engkau yang aku rindu
Engkau bertakhta di hatiku

Segalanya hanya tinggal kenangan
Pergi seorang insan yang amatku sayang
Limpahan kasih sayangmu selautan rinduku
Yang pasti kau takkan kembali




Ya Tuhanku
Tabahkanlah menghadapi
Dugaan-Mu

Rahmatilah... Oh ibu
Seharum semerbak kasturi
Sedingin air di kali
Curahan kasih suci yang kau beri
Selamatlah ibu di sana mengadap
Allah Yang Esa
Doaku agar engkau bahagia


Engkaulah permata hati
Mendidik mengasuh kami
Bertarung nyawa demi kasih suci

Sungguh murni hati ibu
Menempuh onak berliku
Peritmu tiada siapa yang tahu


Kepada semua sahabatku, kakak, adik dan teman-teman yang jauh ataupun yang dekat...SELAMAT HARI IBU.

MUNAJAT


Di malam syahdu yang sepi ini..
Ku curahkan segala isi hati...
Mengapakah kini baru sedari banyak perintah Mu telah ku ingkari...
Dulu hidupku sering terleka...
Diulit mimpi dunia yang fana...
Tapi tak pernah ku mencuba untuk lari dari tipu dan daya..

Jiwa ku yang dulu sepi..
Kini keinsafan telah ku miliki...
Berlinangan air mata ini berderai jatuh membasahi bumi...



Dulu hidupku sering terleka...
Diulit mimpi dunia yang fana...
Tapi tak pernah ku mencuba untuk lari dari tipu dan dayanya..

Jiwa ku yang dulu sepi..
Kini keinsafan telah ku miliki...
Berlinangan air mata ini berderai jatuh membasahi bumi...
Terimalah munajat ku ya Allah...
Aku mengharapkan kasih dan sayangmu...
Hamba ini bergelumang dengan dosa..
Moga diberikan maghfirahmu...

Terimalah munajat ku ya Allah...
Aku mengharapkan kasih dan sayangmu...
Hamba ini bergelumang dengan dosa..
Moga diberikan maghfirahmu...


Penghargaan Buat Seorang Boss....

<
Miss Tiong Kim Yiek atau lebih mesra dengan panggilan miss di kalangan staff. Baru saja berpindah dari Hospital Putrajaya ke Hospital miri...Tidak sampai setahun berada di Miri, beliau berpindah lagi ke Hospital Sarikei , Sarawak. Perpindahan ini atas dasar suka sama suka dengan pegawai sains yang berada di Sarikei ketika itu.
Sepanjang bersama saya dan kawan-kawan yang lain dalam unit patologi kimia, miss sangat bekerjasama, berkawan rapat dan menghargai kami sebagai kakitangan bawahan nya.




Gambar ni diambil pada tahun 2009,Hubungan yang mesra di dalam gambar tu bukan setakat di situ saja. Even miss mesra dengan staff bawahan nya, tetapi bukan bermakna kami sebagai orang bawahan akan mengambil kesempatan...malahan kami semakin menghormatinya...miss amat memahami situasi kami yang sentiasa sibuk dengan kerja di bahagian masing-masing.


Ni lah bilik rehat kami...tempat selalu minum dan makan bersama miss...



Ni masa buat aktiviti makan-makan kat luar lepas abis kerja..Pizza Hut. Kenangan manis bersama sentiasa segar dalam ingatan.



Sekitar majlis perpisahan untuk miss yang kami adakan di Dynasty Hotel Miri.


Haa..ni lah keluarga bahagia unit patologi kimia.







Kenangan terakhir sessi photoraphy beramai-ramai bersama kakitangan Makmal Patologi Hospital Miri.
Saya mendoakan semoga miss gembira berada di tempat baru dan selamat maju jaya...sesungguhnya ketiadaan miss akan kami semua rindui sampai bila-bila.




Sekitar kenangan sepanjang lawatan ke Marudi, Baram


Kami menggunakan bot ekspress untuk pergi ke Marudi...perjalanan memakan masa 3 jam...Gambar diambil sewaktu ekspress baru hendak bertolak, sejam yang berlalu..bosan sudah terasa...2 jam kami dah mula kegelisahan (tak sabar nak sampai) tapi yang bestnya bila melihat ada signal kat handphone masing-masing, kami mula ceria...sebab ia seolah petunjuk perjalanan sudah semakin sampai ke destinasinya.
Kami menginap di Mulu Hotel.Walaupun tidak bertaraf 4 atau 5 bintang tetapi bagi saya sebuah pekan kecil memiliki hotel yang yang sungguh selesa ini adalah

perkara yang terbaik sekali.Kami mendapat 5 bilik, 2 bilik untuk lelaki dan 3 bilik untuk wanita...saya sendiri sebilik dengan Chinese girl,Budak dari Kuching town yang baru je posting di Hospital Miri...so sweet orangnya..
Malam tu kami dibawa makan malam di Dewan suarah Marudi bersama dengan staff makmal hospital Marudi.


Di samping mengeratkan silaturrahim, objektif utama lawatan ini adalah untuk mempromosikan persatuan Juruteknologi Makmal perubatan kepada mereka yang berada di Marudi, agar mereka tidak ketinggalan dalam apa jua aktiviti.Yang penting semakin ramai ahli, persatuan akan lebih teguh dan mantap.
Keesokannya, kami dibawa melawat kubu, muzium , hospital Marudi dan sekitar kampung dalam Pekan Marudi. Lawatan dibuat dalam tempoh masa yang singkat sahaja kerana pekan marudi hanyalah sebuah pekan yang kecil tapi memiliki pemandangan yang sungguh indah.

Berlatar belakangkan replika manusia yang sedang mengayuh perahu. Pekan Marudi ini terkenal dengan pesta Regatta setiap tahun.





Bersama En Roshidi, ketua MLT bagi Makmal Hospital Marudi. Gambar ni diambil dalam makmal Marudi.Makmal je kecil tapi ada juga mesin yang canggih untuk menjalankan test.

Ni lah ekspress air yang kami guna untuk pergi dan balik...Masa dah semakin suntuk, tengahari tu kami bergegas balik ke hotel untuk packing barang masing-masing. Tepat jam 3 petang kami berangkat balik ke Miri.Terima Kasih yang tak terhingga kepada En Roshidi, Nancy dan gabriel yang bersama kami sekitar lawatan yang singkat ini.Budi kalian tetap dalam ingatan.