Monday, December 13, 2010

Day 3...Beijing Dalam Kenangan

Assalamualaikum especially to my dear hubby yang jauh di rantau orang yang sentiasa mengikuti episod demi episod trip to beijing ni hehe..


Depan Sariz International Hotel, ambik gambar dengan anak-anak dulu sementara menunggu kawan-kawan yang lain masuk dalam bas. Pagi ni kami orang nak pergi melawat ke Silk factory.Teruja juga hati ni hendak melihat kain sutera China. Satu masa dahulu,pakaian Maharaja dan Maharani China juga diperbuat daripada kain sutera.

Tekun mendengar penerangan bagaimana ulat-ulat sutera ini menghasilkan sutera.

kepompong putih dari ulat sutera dibuka dan dimasukan ke dalam acuan yang berbentuk U terbalik.Proses ini dilakukan berulangkali sehingga mencapai ketebalan yang dikehendaki.

Para pekerja menarik kepingan benang itu dan dibentangkan pada papan khas.Nampak mudah saja ....

Tapi bila sampai giliran kami mencubanya, rupanya tidak semudah itu kerana kesilapan menarik dengan kuat boleh mengoyakan benang itu.

Seperti biasa...sebut harga kain sutera pada pasaran semasa....


Alangkah selesanya kalau dapat tidur di atas sutera yang lembut ini...tapi harga set dari cadar, sarung bantal hingga ke selimut mencecah ribuan ringgit.


Masa untuk shopping, mama dikawal ketat oleh tiga bodyguard...takut over budget !


Sempat posing dulu sebelum ke destinasi yang seterusnya.

Subhanallah...indah sekali..Inilah Imperial Garden Summer Palace.

Kawasan ini sungguh luas, saya dan anak-anak tidak dapat berjalan mengelilingi seluruh tempat ini.Melihat tasik Kunming yang mula ditutupi ais...Ais mula menutupi permukaan atas air tasik ini.


Bodyguard saya berjalan menuju ke pearl center...


Depan bangunan Fresh Water Pearl Center.


Dalam tiram ni ada belasan biji mutiara. Photo mutiara dalam tiram tak dapat di ambil dengan baik...Mutiara ni selain dibuat rantai, gelang atau apa jua perhiasan wanita,ia juga diproses menjadi kosmetik.

Selesai makan tengahari, kami dibawa ke masjid Niujie.Ianya dibina pada tahun 996 dan terletak di jalan Niu,Daerah Xuanwu dalam bandar Beijing.

Dalam ruang solat untuk wanita.Kompleks bangunan dibentuk dari bangunan tradisional China menggunakan hiasan gaya arab.

Petang itu buat pertama kalinya sejak dari hari pertama sampai, kami berpeluang membeli belah di Ya xiu market dan Russian market.Shopping di sana agak mencabar sedikit, di samping kita kena ada kebolehan tawar menawar, kami juga berdepan dengan peniaga yang agak aggresif menjual barang mereka. Harga barang-barang dijual dengan tinggi kepada pelancong. Kami dinasihatkan Ali agar menawar harga barang itu kepada setengah harga.


Di hadapan Russian mmarket.


Bandar Beijing dihias dengan indah untuk menyambut hari krismas yang bakal tiba.

1 comment:

  1. salam singgah

    masa ni salji belum ada ye? baru2 nak winter?

    ReplyDelete