Monday, December 13, 2010

Day 2....Beijing Dalam Kenangan

Pagi yang cerah walaupun suhu di luar semakin sejuk...Alhamdulillah setelah sarapan pagi di restoren hotel Sariz, kami meneruskan perjalanan ke Jade center.Kami di ajar bagaimana membezakan jade yang asli dan bukan asli.Ternyata ianya amat berbeza. Dan di akhir penerangan, acara membeli belah jade pun bermula terutama kepada kaum wanita.
Selepas itu kami dibawa kepada Crystal shop dan menurut kepercayaan mereka warna-warna kristal ini turut mempengaruhi gaya kehidupan manusia.


Di hadapan Jade Center.

Ukiran burung yang diperbuat daripada jade.

Alya tersenyum riang memeluk pahlawan cina di zaman silam.


Bersama ahli kumpulan Beijing Discovery.
Rangkaian perhiasan yang diperbuat daripada kristal.Selesai acara shopping di jade center dan kristal shop kami dibawa ke restoren muslim yang berdekatan untuk makan tengahari. Restoren itu juga menyediakan dua bilik yang luas untuk lelaki dan wanita islam menunaikan solat.Bahkan tempat wudhu juga disediakan berasingan. Alhamdulillah, urusan solat kami dimudahkan.


Menu makan tengahari kami pada hari itu.

Setelah selesai semuanya, acara yang ditunggu-tunggu pun bermula...perjalanan ke Great wall China.Antara 7 keajaiban dunia...


Subhanallah,memang sungguh indah pemandangan di sini.
Tembok besar China ini dibina sebagai kubu pertahanan tentera dan melindungi negara china daripada serangan tentera monggolia dan Manchuria pada ketika itu.


Ianya dibina menurut tinggi rendah lereng gunung dan melintasi padang pasir, padang rumput dan tanah paya.

Tukang bina zaman purba China telah membina struktur yang berbeza-beza berdasarkan keadaan muka bumi yang berbeza dan telah memperlihatkan kepakaran dan kecerdikan mereka.


Akhirnya, tercapai jua impian saya untuk menjejakkan kaki di sini.
Kami cuma mampu mendaki hingga ke menara yang pertama. Masa ni ramainya jumpa pelawat dari Malaysia. Kami saling berbalas senyuman.
Penjual yang terdiri daripada orang-orang kampung yang tinggal berdekatan dengan tembok besar ini.Barang-barang yang dijual adalah cenderahati yang boleh di bawa pulang nanti.Bergambar kenang-kenangan...

Kami berangkat pulang ke bandar Beijing bila hari beransur senja.Sebelum itu singgah di Burning cream center. Tiada apa yang dapat saya ceritakan di sini kerana ketika yang lain turun dari bas, saya dan anak-anak sedang lena dalam kepenatan.Malam itu kami singgah makan malam di local muslim restaurant. Menu malam ini steamboat...


Ada sedikit berbeza dari steamboat di malaysia kerana kuah supnya adalah air biasa tanpa apa-apa perisa. Mujurlah Felicia ada membawa bekalan perencah ayam stok Knorr dari Malaysia. Menghirup sup panas dalam keadaan cuaca yang sejuk sungguh menyegarkan sekali.

To be continue....

No comments:

Post a Comment