Thursday, May 27, 2010

Mak Yan


Assalamualaikum wbt...

Hari ini 27 Mei 2010, genap 9 tahun mak dan yan pergi...Pemergian yang pastinya untuk selamanya...Bagai baru semalam ditinggalkan. Mak dan Yan meninggal dunia dalam nahas jalan raya.Seakan gelap dunia menerima perkhabaran yang tidak diduga, insan yang baru beberapa jam kita lihat sihat walafiat tapi dalam sekelip mata Allah boleh ambil dari kita.Kuasa Allah tiada siapa yang dapat menghalang.Ajal maut di tangan NYA.

Kini hanya ingatan dan doa saja yang mampu diberikan buat mereka...Kalau di turutkan rasa hati, sesungguhnya terdetik jua rasa terkilan kerana tidak sempat membalas segala jasa dan susah payah mereka membesarkan kami lima beradik.
Yan panggilan kami kepada ayah...bekerja mencari nafkah untuk menampung keperluan kami...Mak pula hanyalah surirumah biasa, tapi kalau dibandingkan dengan yan, Mak amat tegas orangnya...kalau kami demam dan tidak dapat pergi ke sekolah, mak lah orang yang paling susah hati sebab bimbang kami ketinggalan dalam pelajaran. Mak mengajar kami mengaji dan sudah pasti disebelah tangan mak ada rotan....kami beradik terpaksa menahan kecut bila kena marah dengan mak .Tapi bila dewasa, kami dan mak bagaikan kawan...setiap masalah mak lah tempat mengadu.Namun kini hanyalah amalan dan doa kami yang mampu dihadiahkan untuk kesejahteraan mereka di sana...Sehingga ke akhir hayat ini , mak dan yan tetap terpahat dalam ingatan.
Ya Allah, ampunilah bagiku segala dosaku dan juga kedua ibubapaku dan kasihanilah mereka sebagaimana mereka memelihara dan mendidikku di masa kecil.

No comments:

Post a Comment